Veldwerk afgerond

ZonsopgangDe opgraving is afgelopen. Ons rest nu alleen de afwerking: rapporten schrijven, vondsten schoonmaken en beschrijven, tekenen, fotograferen, alle scherven nummeren en alles inpakken. Veel werk nog, en niet het leukste, na de opwinding van het werk in het veld.

We hebben de afgelopen twee weken rare weersomstandigheden gehad. Eerst een paar ijskoude dagen; het was 14 graden overdag en er woei een ijskoude wind – uit de zuiden notabene. ’s Middags begon het te regenen, de volgende dag de hele dag regen en lage temperaturen. De regen trok dan in de muren van het huis, en de kamers waren ijskoud. We hebben lopen bibberen. Bovendien lekte het huis, dus overal moesten we dingen verplaatsen en emmers neerzetten. Al en toe viel door de regen de elektriciteit uit. De was droogde natuurlijk niet, dus we kregen een tekort aan schone handdoeken. Veel koffie drinken, dekens om, en maar in bed gaan liggen om warm te worden. De dag erna konden we ook nog niet werken omdat de tell veel te nat was. Daarna volgde een stofstorm uit Saudie-Arabië. In Amman werd het vliegveld gesloten omdat er geen zicht was, in de Vallei werd de lucht steeds geler en kwam alles onder het stof te zitten, wijzelf incluis. Nog steeds is de lucht niet opgeklaard.

Maar we hebben de elementen getrotseerd en hebben de opgraving gepast afgesloten met het uitdelen van kanafe (zoet gebak) en blikjes cola aan alle mensen die op de tell geholpen hebben.  Volgende week zijn we weer thuis.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .