Opgraving 2015

De opgraving is alweer drie weken bezig en verloopt voorspoedig. Het wordt nu duidelijk hoe de gelaagdheid in elkaar zit. In alle vakken graven we eerst een Mammelukse bewoningslaag op (ca. 1250 – 1550 AD). Daaronder komen gebouwen uit de vroeg-Islamitische (Abbasidische) periode tevoorschijn (8e en 9e eeuw AD). En meteen daaronder een dik pakket brandlagen en vloeren uit de vroeg-Romeinse tijd (1e eeuw voor en na Chr.). De tussenliggende perioden zijn niet aangetroffen. Dit geeft een duidelijk beeld van de bewoningsgeschiedenis van de tell.

bij de site

Druk aan het werk.

P1070470

Ruti en Marjan in de diepte.

DSC_8371

Klein Romeins kruikje.

Het team geniet van het werk op de tell, de vondsten die we doen en de sfeer tijdens het werk. We hebben vier studenten meegenomen en twee vrijwilligsters. Samen met zo’n twintig locale arbeiders verplaatsen we bergen aarde – letterlijk. En vaak onder veel gelach. De meeste opgravingsvakken zijn al zo’n drie meter diep, en het wordt steeds moeilijker om er in en uit te klimmen. We schieten lekker op zo, maar het vervelende is dat we aan het eind van het seizoen de vakken weer helemaal moeten opvullen omdat de opgraving ten einde is. Gelukkig heeft de burgemeester van het dorp ons een bulldozer aangeboden die alle aarde simpelweg weer terug in de vakken schuift (hopen we).

DSC_8090

Scherven lezen.

We vinden vooral veel aardewerk: grote kruiken die bij aanraking in stukken uiteenvallen en dus geplakt moeten worden, maar ook kleinere kruikjes die heel gebleven zijn.
 Een pelgrimskruik (in scherven) uit de Abbasidische periode vormt het hoogtepunt. Hij is rijk versierd en misschien staat er een inscriptie op; dat zal blijken als hij gerestaureerd is en door een deskundige bekeken. De komende week wordt spannend. Kunnen we alle informatie krijgen die we nodig hebben om een sluitend verhaal te schrijven? Graven we diep genoeg om te weten waar de vroeg-Romeinse bewoning begint en of er nog oudere lagen onder zitten? Vinden we alle connecties van muren en vloeren? Hebben we genoeg tijd om alle vondsten goed te documenteren: beschrijven, tekenen, fotograferen? De tijd zal het leren!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .